Participantul reprezintă persoana care a semnat un act individual de aderare volițional la un fond de pensii facultative Pilon III, contribuie sau/şi în numele căreia s-au plătit contribuţii la un fond de pensii facultative şi care are în viitor un drept la o pensie facultativă.
Beneficiarul reprezintă moştenitorul participantului, definit conform prevederilor Codului Civil.
Activul personal reprezintă suma acumulată în contul unui participant, egală cu numărul de unităţi de fond deţinute de acesta, înmulţite cu valoarea la zi a unei unităţi de fond.
Activul net total al fondului de pensii facultative la o anumită dată reprezintă valoarea care se obţine prin deducerea valorii obligaţiilor fondului din valoarea activelor acestuia la acea dată.
Valoarea unităţii de fond este raportul dintre valoarea activului net al fondului de pensii la o anumită dată şi numărul total de unităţi ale fondului la aceeaşi dată.
Schema de pensii facultative vă furnizează informații despre:
- denumirea şi sediul administratorului;
- condiţiile de dobândire a calităţii de participant la un fond de pensii şi modalitatea de aderare, conform prevederilor legale în vigoare;
- cuantumul minim al contribuţiei la fondul de pensii facultative, precum şi modalitatea de plată a acesteia;
- modalitatea de împărţire între participanţi a rezultatelor din investiţii;
- principiile investiţionale ale fondului de pensii facultative;
- riscurile financiare, tehnice şi de altă natură implicate de activitatea de administrare a pensiilor facultative;
- natura şi distribuţia riscurilor;
- dreptul exclusiv de proprietate al participanţilor asupra sumei existente în conturile individuale;
- condiţiile începerii şi plăţii prestaţiilor facultative;
- condiţiile de acordare a pensiei facultative în caz de invaliditate;
- nivelurile maxime ale comisioanelor suportate de participant, defalcate pe categorii;
- periodicitatea şi procedura de raportare către participanţi;
- condiţiile şi procedurile de încetare a participării şi de transfer la un alt fond de pensii facultative.
ASF publică Registrul fondurilor de pensii private şi al administratorilor şi orice modificare privind suspendarea sau retragerea autorizaţiilor. Retragerea autorizației ASF poate fi realizată la cerere, ca sancțiune sau când numărul de participanţi a scăzut şi se menţine sub minimul legal timp de un trimestru.
Toţi participanţii şi beneficiarii la un fond de pensii facultative au aceleaşi drepturi şi obligaţii şi li se aplică un tratament nediscriminatoriu. Participanţii şi beneficiarii la un fond de pensii facultative au dreptul la egalitate de tratament şi în cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau reşedinţei într-o altă ţară, stat membru al Uniunii Europene ori aparţinând Spaţiului Economic European. În cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau reşedinţei într-o altă ţară, participanţii optează între a plăti în continuare contribuţiile la un fond de pensii facultative din România sau a plăti contribuţii la un alt fond de pensii. Nici o persoană care doreşte să devină participant nu poate fi supusă unui tratament discriminatoriu şi nu i se poate refuza calitatea de participant, dacă aceasta este eligibilă.
Rata de rentabilitate a unui fond de pensii facultative reprezintă rata anualizată a produsului randamentelor zilnice, măsurate pe o perioadă de 24 de luni; randamentul zilnic al unui fond este egal cu raportul dintre valoarea unei unităţi de fond din ziua respectivă şi valoarea unităţii de fond din ziua precedentă.
Rata de rentabilitate minimă a tuturor fondurilor reprezintă cea mai mică valoare dintre rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor în perioada respectivă, diminuată cu 4 puncte procentuale, şi 50% din rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor în perioada respectivă.
Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor reprezintă suma produselor dintre rata de rentabilitate a fiecărui fond şi ponderea medie a fondului în totalul fondurilor de pensii facultative pe perioada respectivă.
În cazul în care rata de rentabilitate a unui fond de pensii facultative este mai mică decât rata de rentabilitate minimă a tuturor fondurilor de pensii din România în 4 trimestre consecutive, ASF retrage autorizaţia administratorului respectiv, aplicând procedura privind administrarea special.