Pensii private

Pensia privată este suma plătită periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de sistemul  public.

Pilonul I reprezintă sistemul public de pensii.

Pilonul II este sistemul pensiilor administrate privat (pensii private obligatorii), administrate de societăţi pe acțiuni, sistem bazat pe aderare obligatorie pentru persoanele cu vârsta până în 35 de ani şi opțional pentru persoanele cu vârsta între 35 şi 45 de ani, contribuţii definite şi conturi individuale.

Pilonul III este sistemul de pensii facultative, administrate de societăţi pe acțiuni, sistem bazat pe aderare facultativă şi conturi individuale.

Fii în controlul viitorului tău financiar. Solicită să primești online date despre contul tău de Pensie Privată

Începând cu anul acesta, conform Normei ASF nr. 31/2020 și Normei nr. 32/2020, participanții la Pilonul II (pensii obligatorii private) și Pilonul III (pensii facultative) pot primi în format electronic datele anuale cu privire la situația contului lor.

Odată cu transmiterea acordului pentru primirea informării anuale în format electronic, participanții vor putea avea acces pe e-mail la informații detaliate despre contribuțiile virate de angajator în fiecare lună de-a lungul anului precedent, precum și situația activului personal la data de 31 decembrie a anului precedent.

Participanții care nu cunosc ce companie administrează contul lor de Pensie Pilon II, pot lua legătura cu reprezentanții Administratorului Fondului completând formularul dedicat de pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) – https://asfromania.ro/scr/petitiiFP.

De ce să optezi pentru primirea informării anuale pe e-mail?

  • Scrisoarea anuală este mereu la un click distanță, direct în inbox-ul tău, chiar și dacă intervin schimbări la nivelul adresei de corespondență
  • Informațiile ajung în siguranță doar la tine, fără ca altcineva să mai poată avea acces la plicul trimis prin poștă
  • Chiar dacă nu mai locuiești în România, poți fi în continuare la curent cu evoluția banilor din contul tău de pensie privată Pilon II
  • Reduci contactul fizic în contextul actual