Fără categorie, Știri
4 octombrie 2018
Care este diferența dintre dauna totală și dauna parțială?

Dauna este pierderea, în expresie bănească, suferită de asiguratsau prejudiciul adus unui terț din culpa asiguratului, ca urmare a producerii evenimentului asigurat, precum și cea referitoare la afectarea, în expresie bănească, a asiguratului (sau a beneficiarului asigurării) prin producerea unei vătămări sau a decesului.

– Dauna totală   –  pierderea (furtul) total(a) a/al bunului sau distrugerea/avarierea într-un asemenea grad încât refacerea prin reparare/recondiționare și/sau înlocuire a părților componente nu mai este posibilă sau depășeste suma asigurată/limita de răspundere a asigurătorului asumată prin contractul de asigurare.

– Dauna parțială –  avarierea bunului într-un asemenea grad încât, prin reparare/ recondiționare și/sau înlocuire a părților componente, bunul poate fi adus în starea anterioară producerii evenimentului asigurat.

Prejudiciul este efectul negativ (constând în paguba materială, vătămarea corporală sau deces) suferit de persoana pagubită prin producerea unui risc acoperit printr-un contract de asigurare de răspundere civilă.

No Comment